Castratie en sterilisatie van uw kat: veel voor- en nadelen

Castratie en sterilisatie van uw kat: veel voor- en nadelen

Category : Uncategorized

Het laten castreren of steriliseren van katten en een effectieve manier om overbevolking tegen te gaan. Veel dierenartsen adviseren dit dan ook. Maar waarom?

Alleen al in de Verenigde Naties worden er per jaar meer dan tien miljoen honden en katten ingeslapen. De reden hiervan? Geen ruimte om ze te onderhouden.

Dus uw geliefde poes mag dan misschien zwanger zijn, of uw kater heeft zijn grote liefde gevonden, maar eigenlijk is er over de hele wereld helemaal geen vraag naar meer zwangere katten. Er zijn al genoeg kittens, professionele fokkers en ongeplande zwangerschappen zorgen hier wel voor.

Naast overbevolking zijn er nog meer redenen om uw kat te laten castreren of steriliseren.

‘Geholpen’ katten leven langer. Gecastreerde of gesteriliseerde katten blijven graag binnenshuis. Dit maakt ze minder vatbaar voor besmettelijke ziektes. Ook de kans om betrokken te raken in een kattengevecht of een auto-ongeluk word hierdoor aanzienlijk kleiner.

Denk niet dat je kat in een dik en lui huisdier verandert. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt luiheid en overgewicht veroorzaakt door overvoeding en gebrek aan lichaamsbeweging, niet door castratie.

Mensen denken ook vaak dat het gedrag van de kat veranderd. Dit kan wel gebeuren, vaak word de kat rustiger en iets aanhankelijker.

Een ander groot voordeel is dat een gecastreerde kat stopt met territoriaal spuiten. Dit is het rond sproeien van urine om zo zijn territorium af te baken. Niet heel prettig, als dit op je net nieuwe bank gebeurt. Dagen van urine geurtjes zijn voorbij, zolang u niet vergeet de kattenbak schoon te maken natuurlijk.

Sommige critici zeggen dat katten castreren of steriliseren tegen de natuur is. Maar hier zijn wij het niet mee eens. Hij zal nog steeds een jager en een speler zijn. Hij zal genieten van het leven, net zoals eerder, alleen zonder gefocust te zijn op reproductie.

Mannelijke katten kunnen worden gecastreerd nadat ze de leeftijd van vier maanden hebben bereikt. Sommige dierenartsen geven de voorkeur aan een beetje ouder. Maar zelfs een seksueel volwassen kat kan worden gecastreerd.

Het casteren of steraliseren is een routine operatie. Het is zelfs een van de meest uitgevoerde operaties door dierenartsen.

Dierenartsen gebruiken algemene anesthesie voor het castreren of steriliseren van katten, maar de dosis is niet zwaar. De daadwerkelijk ingreep duurt slechts enkele minuten. In de meeste gevallen kunt u uw kat dezelfde dag weer mee naar huis nemen.

Binnen een paar dagen zal uw kat hetzelfde zijn als hiervoor. Nou ja, bijna hetzelfde…