Kat eet uit de kattenbak

Kat eet uit de kattenbak

Category : Uncategorized

Soms kan het voorkomen dat een kat of kitten het kattengrit uit de kattenbak eet. Dit is natuurlijk vies maar ook zorgelijk. Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom een kat kattengrit eet.

Jonge katten (kittens) zijn nieuwsgierig. Kittens houden ervan om de wereld te verkennen met hun zintuigen – zelfs door te proeven. Meestal is dit slechts een overgangsfase in het leven van een kitten, net als dat een puppy bijvoorbeeld een bijt fase heeft. Sommige mensen kiezen ervoor om gewoon te wachten totdat de kitten uit deze fase is gegroeid. Andere vinden dit vervelend of maken zich zorgen, dan is het advies om een afspraak met de dierenarts te maken voor een algemene controle.

Wanneer een kitten of kat langdurig kattengrit eet, is een mogelijke oorzaak de aanwezigheid van vitamine- en mineraaldeficiënties. Dieren kunnen tekortkomingen aan bepaalde voedingsstoffen instinctief aanvoelen. Ze zullen dan onbewust dit proberen te compenseren door verschillende ‘onbekende’ materialen te eten, waaronder kattengrit.

Een andere mogelijke oorzaak is bloedarmoede. Dit is een aandoening waarbij of het aantal rode bloedcellen in het lichaam minder dan normaal is of het hemoglobine gehalte (de zuurstof vervoerende stof in het bloed) lager is dan normaal.

Een vitamine- en mineralentekort, zoals hierboven vermeld, kan leiden tot een voedingsvorm van bloedarmoede omdat het lichaam vitamines nodig heeft, met name de B-vitamine-, en mineralen zoals ijzer om rode bloedcellen en hemoglobine te maken. Maar er zijn ook veel andere dingen die bloedarmoede kunnen veroorzaken. Vlooien en darmwormen bijvoorbeeld, omdat ze bloed zuigen. Infecties met bepaalde virussen kan de rode bloedcellen beschadigen, en hierdoor ook bloedarmoede veroorzaken. En ook verschillende nierfalen en nierziektes verhogen de kans op bloedarmoede.

Naast een levensfase of bloedarmoede kan het eten van kattengrit ook veroorzaakt worden door kittens die te vroeg worden weggehaald bij hun moeder. Kittens leren in de eerste weken of maanden van hun leven veel van de moederpoes, daarom kan het te vroeg scheiden van moeder en kittens zorgen voor onwenselijk gedrag. Een kitten weet dan niet wat wenselijk is en wat niet. Ook kan het veel stress veroorzaken voor de kitten, stress kan zorgen voor dwangmatig gedrag wat zich ook kan uiten in het eten van kattengrit.

Wat er ook voorzorgt dat de kat of kitten kattenbakgrit eet, het is belangrijk om gedurende deze periode kattengrit te gebruiken dat niet klontert, de klonten zullen het spijsverteringskanaal van streek maken. Er zijn een aantal natuurlijke soorten kattengrind, die de minste schade zullen aanrichten. De beste basis optie is krant. Hou er ook altijd rekening mee dat het heel belangrijk is om de kat of kitten niet te straffen na het eten van kattengrit. Het straffen kan negatieve associaties met de kattenbak veroorzaken waarna de kans groot is dat de kattenbak helemaal vermijdt wordt. Probeer bij het zien van het eten het kattengrit uit het bekje van de kat te halen, vervolgens de kat uit de kattenbak te tillen om daarna de kat af te leiden door bijvoorbeeld met hem- of haar te spelen. Dit zal zorgen dat de kat of kitten het gedrag van eten vergeet.

Een bezoek aan de dierenarts met uw kat of kitten geeft uw de kans om het juiste advies te krijgen over het specifieke gedrag van uw kat. Advies over de juiste voeding, de noodzaak van supplementen, de beheersing van parasieten en preventieve maatregelen hiervoor, vaccinaties ter bescherming tegen veel voorkomende infectieziekten en andere relevante zaken die te maken hebben met uw kat of kitten zijn heel belangrijk voor het welzijn.