Kat zakt door zijn achterpoten

  • -

Kat zakt door zijn achterpoten

Category : Uncategorized

Bij een kat die bij mankt of door de achterpoten zakt is het goed om te kijken naar de omstandigheden die hierbij horen. Kan de kat plotseling niet meer op zijn poten staan of is dit geleidelijk aan zo gekomen? Is het een jonge kitten, volwassen kat of een kat op leeftijd? Kan de kat de poten nog wel gebruiken of zijn de achterpoten totaal niet meer functioneel? Omdat meerdere factoren een rol spelen is het belangrijk om deze zaken duidelijk te hebben om meer te kunnen zeggen over wat er aan de hand is.

Een kat die een dronkenmansgang vertoont of minder kracht lijkt te hebben in zijn achterhand kan  een probleem hebben in zijn zenuwstelsel, de kleine hersenen vooral. Hierbij zie je dat de kat raar loopt door te veel of te weinig zijn poten op te trekken, trilt en kan omvallen. Vaker wordt gezien dat katten een tekort hebben aan bepaalde stoffen die het lichaam nodig heeft. Katten met te weinig kalium in hun bloed kunnen bijvoorbeeld spierzwakte krijgen en hierdoor tot op de hak door hun poten zakken. De spieren hebben kalium nodig om te kunnen aanspannen en als hier een tekort aan is zal dit leiden tot het slecht kunnen gebruiken van achterhandspieren. Daarnaast zie je bij deze katten ook vaak dat ze hun kop laten hangen. Er zijn verschillende oorzaken voor te weinig kalium, ga wel altijd langs de dierenarts om de oorzaak te achterhalen.

Oudere katten die al langere tijd moeilijker lopen kunnen artrose hebben. De katten worden minder actief, durven niet gauw meer op hogere plekken te springen of er van af te komen. Artrose is bij langere tijd manken of moeilijk lopen een heel voorkomende oorzaak. Omdat er ook andere zaken zijn die dit kunnen veroorzaken is het verstandig om een deskundige (o.a. de dierenarts) hiernaar te laten kijken om conclusies te kunnen trekken.

Als de kat plotseling niet meer op zijn poten kan staan en sleept met zijn poten kan dit betekenen dat er een probleem in het zenuwstelsel of in de bloedvaten zit. Een probleem in het zenuwstelsel komt bij verlamming vaak door het ruggenmerg. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld afknelling van zenuwen of een infectie. Een probleem in de bloedvaten is bij spontane verlamming van de achterpoten meestal een bloedstolsel wat vastloopt in de aorta, het centrale grote bloedvat, dat achter in het lichaam vertakt om beide achterpoten in te gaan. Hierdoor krijgen de spieren geen bloed meer en kunnen ze niet goed meer werken. De dieren met zo’n stolsel zijn vaak hartpatiënten en hebben veel pijn, je hoort ze vaak ook mauwen hierbij.

Het is altijd slim om naar de dierenarts te gaan als de kat zichtbaar op minder dan 4 poten loopt, verlamd of pijnlijk lijkt, het moeilijk lopen langere tijd aanhoudt en zeker als de kat ernaast ook andere klachten heeft zoals sloom gedrag of niet eten. Een dierenarts kan de oorzaak vaststellen en een passende behandeling beginnen. Bij twijfel wordt altijd aangeraden om langs te gaan of te bellen naar de dierenarts met uw vragen.

Heeft dit bericht antwoord gegeven op uw vraag? Lees voor meer informatie over eventuele gezondheidsproblemen van uw kat ook onze andere artikelen.