Mijn kat hijgt

Mijn kat hijgt

Category : Uncategorized

Wanneer je een kat met de bek open ziet hijgen, is hij benauwd en is er bijna altijd wel iets aan de hand. In de meeste gevallen is het erg belangrijk om naar de dierenarts te gaan, zodat hij de juiste diagnose kan stellen. 

De dierenarts zal eerst vaststellen welke vorm van hijgen uw kat vertoont. Dit kan gekomen zijn na een trauma, van de ene op de andere dag of alleen bij inspanning. Afhankelijk van de vorm van hijgen zijn er veel verschillende oorzaken mogelijk.

Een van deze oorzaken is een trauma. Wanneer een kat trauma heeft gehad, zoals een aanrijding of een gevecht met een andere kat, is het het meeste waarschijnlijk dat de kat een pneumothorax, hernia diafragmatica of een longbloeding heeft. Bij deze dingen is er allemaal iets kapot gegaan waardoor er een klaplong is ontstaan, de organen van de buik op de longen drukken of er een bloeding is ontstaan in de longen. Bij al deze oorzaken kan de long zijn werk niet meer doen en wordt de kat benauwd en gaat hij hijgen. Er zal een röntgenfoto gemaakt moeten worden en vervolgens verschilt het per kat wat hiermee gedaan gaat worden.

Wanneer er niks is gebeurd met de kat maar hij toch hijgt van het ene op andere moment, kan het een obstructie, een astma aanval, larynx- of glottisoedeem of longoedeem zijn.

  • Obstructie in de luchtwegen: bij een obstructie is er meestal iets in de keel van de kat geschoten. Het probleem is dan heel acuut en het voorwerp moet dan zo snel mogelijk verwijderd worden.
  • Astma: astma zou heel goed kunnen passen als uw kat af en toe plotseling hijgt en erg benauwd is. Hij heeft op zo’n moment een astma aanval. Het is een soort allergische reactie ergens op, maar de oorzaak daarvan is vaak moeilijk te achterhalen. Wel is het goed te behandelen met pufjes die mensen met astma ook hebben, maar dan speciaal gemaakt voor katten.
  • Larynx- of glottisoedeem: dit kan heel plotseling ontstaan, maar dat hoeft niet. Als uw kat dus geleidelijk aan benauwder wordt, is dit ook een mogelijke oorzaak. Oedeem betekend dat er in bepaald weefsel vocht blijft hangen waardoor het weefsel gaat zwellen. De larynx en glottis zitten allebei in de keel en als die gaan zwellen kan een kat benauwd worden en gaan hijgen. Als het heel ernstig is, kan de dierenarts een gaatje maken in de hals van de kat zodat de lucht niet door het gezwollen gedeelte hoeft. Daarnaast moet naar de oorzaak van het oedeem worden gezocht en dit opgelost worden.
  • Longoedeem: bij longoedeem zit er vocht in de longen. Dit komt vaak omdat er iets mis is met het hart. Het kan plots heel erg worden waardoor de kat ineens gaat hijgen. Het kan ook wat geleidelijker gaan. Als de kat erg benauwd is, moet er gezorgd worden dat hij voldoende zuurstof binnen krijgt en dat het oedeem verdwijnt. Dat kan met behulp van een medicijn wat zorgt dat de kat het vocht uit plast. Maar het belangrijkste is dat het hartprobleem wordt verholpen, als dat mogelijk is.

Wanneer de kat vaak benauwd is wat erger lijkt te zijn bij inspanning of stress, zijn er verschillende oorzaken:

  • Chronische bronchitis: als uw kat ook vaak hoest, heeft hij waarschijnlijk last van chronische bronchitis. De kat produceert dan teveel slijm. Waarom dit gebeurt is onbekend. Het kan dan ook niet verholpen worden, maar er kan wel genoeg gedaan worden met medicijnen zodat de kat er niet zoveel last van heeft.
  • Brachycephalic obstruction syndrome: als uw kat een korte neus heeft, heeft hij waarschijnlijk brachycephalic obstruction syndrome. Dit betekend dat de kat zo gefokt is, dat de snuit eigenlijk de kort is waardoor hij moeilijk kan ademen.
  • Longfibrose: longfibrose ontstaat vaak geleidelijk en kan verschillende oorzaken hebben. Het is daarom belangrijk dat de oorzaak achterhaalt wordt om te kijken wat er gedaan kan worden voor de kat.
  • Tumor: wanneer er een tumor in de longen ontstaat kan de long minder goed werken en kan de kat gaan hijgen.

Heeft dit bericht antwoord gegeven op uw vraag? Lees voor meer informatie over eventuele gezondheidsproblemen van uw kat ook onze andere artikelen.