Abessijn

Oorsprong                                                                                               

De Abessijn is een van de oude katten rassen en misschien is daarom de werkelijke oorsprong niet meer te achterhalen. Waarschijnlijk stamt de Abessijn af uit het vroegere Abessinië, nu Ethiopië. Er is helaas geen documentatie gevonden die dat kan bevestigen. Er wordt gezegd dat Ramses II aan de koning van Abessinië een kolonie katten vroeg om mee te nemen naar Egypte. Omdat katten met soortgelijke vachten ook voorkomen in West Azië zal de werkelijke oorsprong wel altijd een misterie blijven.

De eerste Abessijn is naar verluidt in 1868 door maarschalk Sir Robert Napier uit Ethiopië naar Groot-Brittannië gebracht en deze kat (Zula) werd in 1871 in het Crystal Palace in Londen tentoongesteld.

In 1882 werd het ras in England erkend. Na verbeteringen doormiddel van uitkruizingen met Brits Korthaar werd in 1889 de eerste rasstandaard vast gelegd. In 1937 werd de eerste Absessijn in Nederland ingevoerd om mee te fokken. De tweede wereld oorlog en een epidemie van kattenleukemie tussen 1960 en 1970 zorgde er voor dat het ras bijna uitstierf.

Karakter

De Abessijn is een levendige, actieve kat met een extrovert karakter. Bemoeid zich graag met alles wat er in en rond het huis gebeurd en heeft overal zijn mening over zonder echt dominant te zijn. Houd van aandacht en knuffelen, kan slecht tegen alleen zijn en voelt spanningen en stress erg aan.

Uiterlijk

Middelgroot 4 tot 7,5 kg. Koninklijke verschijning, Oosters type. Sierlijk, evenwichtig. Kortharig, agoutivacht.