Bengaal

Oorsprong                                                                                           

Dit uit Amerika afkomstige ras komt voort uit kruizingen tussen Amerikaanse huiskatten en de Bengaalse Tijgerkat. In de jaren (19) 60 is men met deze kruizingen begonnen om zo een kat te krijgen die het zelfvertrouwen en de vrijmoedigheid van de Bengaalse Tijgerkat combineert met de vriendelijkheid van de huiskat. Het resultaat is een mini luipaard met een vriendelijk karakter.

Registratie bij de TICA heeft plaats gevonden in 1983 en de erkenning bij de FIFé in 1999.

In Amerika wordt nog steeds gefokt met het kruizen van de (in Nederland verboden) Bengaalse Tijgerkat en gedomesticeerde(het tot huisdier maken van wilde dieren) huiskatten . Uit zo’n kruizing komt een F1 nest (eerste generatie) waarvan de katers altijd steriel van zijn. F2 nesten hebben dus altijd een gedomesticeerde kat als vader. De onvruchtbaarheid van de katers kan tot F3 (3de generatie) aanhouden.

Karakter

De Bengaal is een aktieve, nieuwsgierige en vriendelijke kat en ze houden van stromend water. Beweeglijkheid en jacht instinct zijn groter dan bij de gemiddelde kat en zeker vanaf de F4 generatie is deze evenwichtige kat gemakkelijk in omgang.

Uiterlijk

Middel groot tot groot 5,5 tot 9 kg. Lang en gelijkmatig met sterk beendergestel. Kortharig.