Noorse boskat

Oorsprong                                                                         

De mythologische verhalen uit Noorwegen over dit robuuste wild uitziende ras zijn natuurlijk geweldig. De reusachtige katten waren zo groot en zwaar dat zelf de gad Thor ze niet op kon tillen. De godin van de liefde, Freya, liet haar kar door de katten voortrekken. Helaas is de oorsprong veel minder te de verbeelding sprekend.

Vermoedelijk zijn er met de zeereizen van de Vikinger katten uit Azië en de Middenlandse Zee gebieden mee gekomen en hebben zich in Scandinavië vermengd met locale katten. De overeenkomsten met de Turkse Angora’s bevestigen het vermoeden dat de oorsprong van de Noorse Boskat in die hoek gezocht moet worden.

Erkenning bij de FIFé heeft plaats gevonden in 1977

Karakter

De Noorse Boskat is een goede springer en jager. Een stevige krabpaal en voldoende speeltjes komen zijn sportieve lenigheid ten goeden. Hij is zelfverzekerd maar zal niet zomaar bij vreemde op schoot springen. Net als bij de Maine Coon wordt hij pas na 3 tot 4 jaar volwassen.

Uiterlijk

Groot postuur. Gewicht 4 tot 9 kg. Vrouwtjes kunnen aanzienlijk kleiner zijn dan mannetjes. Lichaam is langgerijkt en stevig gebouwd en de halflangharige vacht heeft een ondervacht. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten.