Ragdoll

Oorsprong                                                                     

Dat een auto ongeluk aan de oorsprong staat van een ras klinkt ongeloofwaardig. Toch is dit bij de Ragdoll het geval. De kat Josephine had vaak kittens, allemaal wild, nadat ze een auto ongeluk overleefde en in de Universiteit van Riverside, ten oosten van Los Angeles hersteld was van haar vewondingen bleken haar nieuwe kittens anders te zijn dan de kittens van voor het ongeluk. Josephine, een kruizing tussen een Witte poes ( het type Turkse Angora) en een Heilige Birmaan kreeg nu geen wilde kittens meer maar zeer lieve speelse en totaal ontspannen kittens. Deze verandering viel buurvrouw en fokster Ann Baker op en zij is zeer selectief met een hoge graat van inteelt verder gegaan met de ontwikkeling van dit ras. Voor de eerste kruizingen zijn alleen katten gebruikt met een zéér zachtaardig karakter en dit heeft de basis gelegd voor het uitzonderlijk zachtaardige en ontspannen karakter van de Ragdoll. De naam Ragdoll betekend Lappenpop en komt van de totale spier ontspanning van de kat als deze wordt opgetild. Omstreeks 1990 kwam de eerste Ragdoll naar Nederland.

Karakter

De Ragdoll is een uitzonderlijk aanhankelijke zachtaardige en ontspannen kat. Makkelijk in omgang sociaal en houd niet van te veel drukte en lawaai. Ze houden niet van eenzaamheid.

Uiterlijk

Groot en stevig. 4 tot 8 kg. Halflang zijde zachte vacht. Het is een Piont kat, oren, masker poten en staart zijn donkerder gekleurd dan de rest van het lichaam. Kittens worden wit geboren en pas na drie jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd.