Siamees

Oorsprong                                                                         

De Siamees is een zeer oud ras. In manuscripten uit 1350 afkomstig uit Ayuthia, de vroegere hoofdstad van Siam (thans Thailand) zijn al afbeeldingen te vinden van deze raskat. De witte kat met donkere extremiteiten werd al in het begin van de negentiende eeuw beschreven door de Duitse bioloog Pallas. In Siam was het ras gereserveerd voor de konklijke familie en ze werden zorgvuldig binnen de muren van het paleis gehouden.

In 1871 zijn twee Siamezen met succes tentoongesteld op de tentoonstelling in Crystal Palace te Londen.

Via diplomaten kwamen er eind negentiende eeuw steeds meer Siamezen naar Europa. De eerste rasstandaard is in 1892 door de G.C.C.F. opgesteld en de eerste rasclub dateerd uit 1901 in Londen.

Momenteel staat de Siamees veraf van het orginele type. Hij is door de jaren heen slanker en minder rond geworden. De kop is driehoekiger geworden.

Karakter

De Siamees is een extraverte kat met een sterke persoonlijkheid. Hij bezit een onvoorspelbaar temperament en kan in alles flink overdrijven. Hij is een ideaal gezelschap wanneer een nadrukkelijk aanwezige kat op prijs gesteld word. Praat graag veel en hard en volgt zijn baas overal in de hoop op aandacht.

Uiterlijk

Middelmatig groot, 2,5 tot 5,5 kg. De siamees is een lange slanke lenig gespierde kat. Oosters type.