Siberische kat

Oorsprong                                                                             

Er is weinig bekend over de oorsprong van de Siberische Kat. Waarschijnlijk is hij ontstaan uit kruizingen tussen gedomesticeerde katten die naar Siberië en Oekaïne mee kwamen met handelaren uit China en Mongolië en met gevangenen uit Oost Europa en met wilde katten. Door het strenge klimaat heeft hij een dichte geisoleerde vacht ontwikkeld.

De eerste Siberische katten in Europa waren de in 1987 in Sint Petersburg door Hans en Betti Schulz gekochte Mussa, een rood witte tabby poes, en de kater Tima. In hun Berlijnse cattery Newski werden de eerste Siberische katten in Europa gefokt. In 1990 waren een 15 tal katten geregistreerd en vanaf die tijd komen verspreiden ze langzaam over Europa.

In 1997 werd ze door de F.I.Fe erkend en de T.I.C.A. erkende het ras in 1998.

Karakter

Hij heeft een rustig karakter. Is levenslustig en kan erg actief zijn.Een sterke persoonlijkheid, sociaal naar anderen. Kan goed overweg met kinderen, is aanhalig en houd van gezelschap. Houd van klimmen en van water en heeft wat ruimte nodig.

Uiterlijk

Zeer groot, compact, massief en zwaar. 4,5 tot 9 kg In vergelijking net de Maine Coon meer gedrongen en een rondere kop dan de Noorse Boskat. Hij is pas na 5 jaar volledig ontwikkeld