Sphynx

Oorsprong                                                                    

De geschiedenis kent verschillende tijdstippen waarin naaktkatten voorkomen. Zo zouden er in de piramides van het oude Egypte gemummificeerde naaktkatten gevonden zijn die als twee druppels water op de hedendaagse Sphynx leken. Ook in Mexico zijn naaktkatten beschreven. In 1938 beschreef de Franse professor E.Letard het gemuteerde allel h van haarloze kittens afkomstig uit een koppel Siamezen. In 1966 gaat het verhaal over de Sphynx verder. In Ontario, Canada werd uit moederpoes Elisabeth een haarloos katertje geboren. Prune. De kittens die Elisabeth en Prune gaven bleven haarloos. De spontane mutatie die verantwoordelijk is voor deze eigenschap wordt veroorzaakt door een recessief allel hr. Rond dezelfde tijd werden bij mevr. Smith, ook uit Ontario, een haarloos zwart-wit katertje geboren. Eind jaren 70 zijn de eerste serieuze fokprogramma’s gestart. Dhr Hugo Hernamdez importeerde Sphynxen uit Canada en heeft samen met mevr. Hannie Nathans het Nederlandse fokprogramma op zich genomen.

Karakter

Sphynx eigenaren hebben het bij het karakter van de Sphynx altijd over een kruising tussen een kind, een aap, een hond en gelukkig ook een beetje kat. Ze zijn erg aanhalig en mens gericht. Sociaal naar andere huisgenoten, of dit nu visite is of andere huisdieren maakt niet uit. Intelligent en nieuwsgierig maar ze vinden het niet leuk om de hele dag alleen te zijn.

Uiterlijk

Over het uiterlijk verschillende de meningen enorm. Of je vind ze geweldig of afgrijselijk. Iets er tussen in lijkt haast onmogelijk. Maar neem de moeite om ze eens wat beter te leren kennen en je gaat ze geweldig vinden. Ze zijn middelgroot 3,5 tot 7 kg. Gemiddeld ontwikkelde botten, goed gespierd. De huid is met een fijne donslaag bedekt. Weinig beharing en een gerimpelde huid.